Se începe campionatul în Brazilia, țara Covid-ului: ce trebuie să știi

În primele trei divizii sale, Campionatul Brazilian se începe cu trei luni de întârziere din cauza pandemiei Covid-19. În Série A, 20 de echipe se bat pentru titlu, locuri în cupele sud-americane și împotriva retrogradării. Meciurile vor fi disputate fără public, normal, având în vedere că Brazilia e o țara condamnată de obscurantismul care nu l-a dat nici o strategie serioasă de luptă împotriva acestei pandemie. Sunt mai mult decât 100 de mii de decese. Diferit de ce s-a întâmplat în mai multe locuri din Europa și nu numai, unde virusul a fost cam controlat, Brazilia trăiește haos și o realitate distopică. Cu toate, ca să nu fie falimentul total ale cluburilor, fotbalul se va juca oricum.

Protocolul de sănătate e făcut de Confederația Braziliană de Fotbal (CBF), bazată pe recomandările autorităților. Sunt permise cinci schimbări în fiecare echipa, în trei opriri. Documentul il da regule și despre folosirea vestiarii, munca presei, și mai multe. Primele etape în Série A și Série C vor fi jucate sâmbătă, 8. Din cauza pandemiei, sezonul se va prelungi până-n februarie.

Favorita la titlu, normal, este Flamengo. Actuala campioana, a câștigat și Copa Libertadores în 2019. Chiar dacă antrenorul Jorge Jesus a plecat la Benfica, oficialii l-au găsit pe Domènec Torrent, antrenor spaniol, fost secund al lui Pep Guardiola, fost antrenor al lui Alexandru Mitriță la New York City. Cu Gabriel Barbosa, Bruno Henrique, Filipe Luis, Diego, De Arrascaeta și mai mulți, asteptările rămân frumoase pe Gávea.

Atlético Mineiro, echipă antrenată de Jorge Sampaoli, e și ea printre favoritele, cu multe mișcări pe piața transferurilor și antrenorul care a reușit locul al doilea cu Santos la anul trecut. De fapt, meciul Flamengo-Atlético se joacă în prima etapă, duminică, 9 august, la ora 22 (București). Grêmio, Internacional, Palmeiras sunt și ele dintre cele mai bune echipe.

Pe partea a doua clasamentului, ne regăsim cu echipe de mare tradiție. Vasco, Botafogo, Santos sau Fluminense sunt echipe mari care, fără băni și cu loturi slabuți, nu prea au ceva de căutat în primele poziții.

Série B, divizia a două, s-a început vineri, 7 august, cu trei meciuri. E remarcabil faptul că Cruzeiro, o formație cu patru titluri de campioană națională, șase cupe și două Libertadores, a fost retrogradată și joacă deja cu șase puncte în minus, din cauza unei pedeapse dată de FIFA. Sancțiunea s-a dat pentru că clubul nu a reușit să plătească datorii cu Al Wahda, care l-a împrumutat mijlocașul Denilson. Șansa de a nu reuși promovarea este una mare, și Vulpa ar putea fi chiar retrogradată. Cruzeiro a avut glorii recente, cu campionatul în 2013 și 2014, și cupa în 2017 și 2018.

Série D, divizia a patra, ultima în piramida fotbalului brazilian, mai așteaptă să fie jucată.

Fotbalul a revenit în Brazilia din iunie

Fotbalul brazilian a revenit în timpul pandemiei chiar din iunie, cu ultimele meciuri pentru campionate de stat. Campionate de stat sunt, practic, cele mai veche competiții în Brazilia. Sunt ligi mici care nu contează pentru nimeni decât formațiile mai mici. Cu campionate de stat, o echipă se califică, mai mult, la Cupa Braziliei, sau în divizia a patra.

Oricum, echipele mari și medii sunt și ele în competiții. E un campionat de stat pentru fiecare stat brazilian (26), plus districtul federal. Aceste campionate sunt jucate la începutul anului, împreună cu primele faze ale Cupei Braziliei și cupele sudamericane. Doar prin luna mai au loc diviziile naționale (Série A, Série B, Série C și Série D).


Credit foto: Alexandre Vidal/CRF

Deixe um comentário

Preencha os seus dados abaixo ou clique em um ícone para log in:

Logo do WordPress.com

Você está comentando utilizando sua conta WordPress.com. Sair /  Alterar )

Imagem do Twitter

Você está comentando utilizando sua conta Twitter. Sair /  Alterar )

Foto do Facebook

Você está comentando utilizando sua conta Facebook. Sair /  Alterar )

Conectando a %s