Dejan Petkovic, marele fotbalist sârb care a gasit succesul în Brazilia

Seedorf a jucat la Botafogo, Forlán la Internacional, Gamarra la Palmeiras, Corinthians sau Flamengo, Tévez și Mascherano la Corinthians, dar, din 1990 încoace, probabil cel mai bun, recunoscut și idolatrizat fotbalist străin care a evoluat într-un club Brazilian este sârbul Dejan Petkovic, care a jucat în Brazilia din 1997 la 2011, cu scurte perioade la Venezia, Shangai Shenhua sau Al Ittihad. Astăzi, comentează despre fotbal la SporTV.

Cu o tehnică incredibilă, pase precise și lovituri libere de invidiat, Petkovic, sau „Pet”, cum fani il chem aici, a evoluat pentru Vitória, Flamengo, Vasco, Fluminense, Goiás, Santos și Atlético Mineiro. E foarte carismatic, și a învățat să vorbește portugheză foarte bine. Pentru că juca mai mult în Brazilia, Federația Iugoslava (și cea din Serbia și Montenegro, până la urmă), care nu avea cea mai bună relația cu el, n-a chemat-o frecvent la echipă națională, chiar dacă mulți brazilieni cred că, daca Pet aș fi fost Brazilian, ar fi la nivelul de la Seleção. Are 6 meciuri cu națională iugoslava, din 1996 pănâ-n 1998.

Vitória

Echipa baiană (deci din statul Bahia) a fost prima din Brazilia unde Petkovic a jucat, din 1997 până-n 1999. Era într-o echipă foarte bună, foarte competitivă în Série A. Însă, într-un interviu pentru ESPN, a povestit că a mers în Brazilia să revin repede într-un club mare european. Credea că Vitória câștigaseră titlul brazilian, dar a descoperit când a ajuns că era doar campionatul de la Bahia.

În Campionatul Brazilian 1998, a marcat 14 goluri în 21 meciuri. câștigat două ediție al campionatului de la Bahia și o Copa do Nordeste, cupa doar cu echipele din nord-estul brazilian.

Într-adevăr, Petkovic a ajuns în Brazilia cu 25 de ani, și când a ajuns, deja trecuseră prin cinci echipe. Născut la Majdanpek, unde și-a făcut junioratul, și-a început cariera la Radnicki în 1988. Între 1992 și 1995, a evoluat la Steaua Roșie. Șuturi din afara careului, lovituri libere, toată tehnică era deja aratată și cunoscută. Avea o poreclă acolo: Rambo.

De la Steaua Roșie, a mers la Real Madrid, da. Însă, a jucat puțin, fiind împrumutat la Sevilla și la Racing Santander. După ce a evoluat foarte bine pentru Vitória, a plecat la Itália, unde a jucat cu Venezia în Serie A.

Flamengo 1

Deja în anul 2000, a ajuns la Flamengo. Cu o carismă uriașa, chiar rivalile săle il placeau. În 2001, un gol care a scris numele său în istoria clubului. A marcat și alți goluri foarte importanți după acestuia, dar cel marcat contra lui Vasco, cel mai mare rival a lui Flamengo, trage emoții diferite din fanii ambele echipe chiar și azi.

Era Campionatul Carioca, tradiționalul campionat cu echipe din statul Rio de Janeiro, înaintea începutului Campionatului Brazilian. Flamengo trebuia să marcheze să fie campion. În minutul 88, lovitură liberă, de la 35 de metri. Petkovic distruge Vasco. Helton, portarul care a făcut istoria la Porto, n-a putut să facă nimic.

 

 

Vasco

Pet a ajuns la Vasco în 2002, după un transfer neașteptat și o perioadă de criză la Flamengo. După un prim sezon cam slab pentru standarde lui, a început foarte bine anul 2003. Când era deja iubit de fanii, a plecat la Shangai Shenhua, unde a fost campion chinez, și a revenit la Vasco în 2004.

Din cauza sârbului, Vasco n-a retrogradat în acel an. A terminat sezonul în locul 16 din 24 echipe. Petkovic a marcat 18 goluri și a dat 11 pase de gol. Echipa a jucat fără el în 10 etape și n-a câștigat niciunul dintre aceste meciuri. Cu totul, a ajuns în echipa ideala al campionatului. A fost primul fotbalist european cu premiul Bola de Prata. Doar în 2013  un european a ajuns acolo: Seedorf.

Fluminense

Pentru echipa tricolor, Petkovic a jucat foarte bine, din 2005 până-n 2006. Era dorit de compatrioții la echipa națională din Serbia și Montenegro la Cupa Mondiala, dar selecționerul Ilija Petkovic niciodată nu l-a chemat.

Era o perioadă excelentă individuală, dar Fluminense n-a reușit nimic la nivelul de palmares. În 2006, după ce echipa a fost eliminată de Vasco în semifinalele Cupei Braziliei, echipă a scăzut enorm și a luptat împotriva retrogradării. Fără o atmosferă decentă în club, sârbul pleacă.

Flamengo 2

În 2007, Pet nu merge bine la Goiás nici la Santos. În 2008, face un sezon bun cu Atlético, dar este respins în echipă pentru începutul noului sezon.

La 37 de ani, sârbul revine la Flamengo. Acordul s-a făcut pentru că Flamengo avea o datorie mare cu fosta glorie sa. Pentru că revenirea lui s-a făcut prin motive financiare și nu tehnice, era normal că fanii n-au văzut prea bine ce s-a întamplat.

Însă, totul a ieșit bine. „Fla” a fost campion carioca (deci, din Rio), și, în campionat, Petkovic și Adriano au făcut o dublă incredibilă. Echipă se lupta împotriva retrogradării și a reușit să câștige titlul după 17 ani.

La etapa final, Flamengo a reușit titlul cu o revenire de la 0-1 la 2-1 împotriva celor de la Grêmio, pe Maracanã. Golul care a dat titlul echipei a venit dintr-o pasă din partea sârbului, la o lovitura de colț. Fundașul Ronaldo Angelim a marcat. În acel an, a fost de a treia ora la echipa ideala campionatului, în premiul Bola de Prata.

Ce a urmat în 2010, n-a fost același succes, cu echipa având probleme mari, personal inclus. Petkovic și-a incheiat cariera în 2011, cu o mare sârbatoare pe Engenhão. A încercat antrenoratul, dar s-a obosit repede, după de a evoluat la Athletico Paranaense, Criciúma, Sampaio Corrêa său Vitória.

Pet n-a venit în Brazilia cu scopul de a rămâne, dar aici și-a găsit o viață bună, a fost și este iubit de fani, a avut o carieră frumoasă și este europeanul mai mult brazilian în fotbal. Cel care va scrie acest mic articol continuă să viseze. S-ar putea exista un fotbalist român că să urmeze strada sârbului?


Credit foto: Celso Pupo/Fim de Jogo

Um comentário sobre “Dejan Petkovic, marele fotbalist sârb care a gasit succesul în Brazilia

  1. Salut, mi-ar placea să îi calc pe urme. Am jucat niste amicale în 2015 pentru Juventus Sao Paulo, dar nimic mai mult. Poate în viitor se va concretiza ceva.

Deixe um comentário

Preencha os seus dados abaixo ou clique em um ícone para log in:

Logo do WordPress.com

Você está comentando utilizando sua conta WordPress.com. Sair /  Alterar )

Imagem do Twitter

Você está comentando utilizando sua conta Twitter. Sair /  Alterar )

Foto do Facebook

Você está comentando utilizando sua conta Facebook. Sair /  Alterar )

Conectando a %s