Băluță nu trebuia să-şi cere scuze la adresa lui Hagi. Nici lui Ianis, nici lui Gheorghe

Alexandru Băluță a câştigat atenția tuturor după ce a spus după meciul cu Juventus că Ianis Hagi, fotbalistul român blocat la Fiorentina, n-ar avea cum să se impună la CS Universitatea Craiova. Mulți l-au taxat pe Băluță că arogant, fără respect. Băluţă chiar şi-a cerut scuze la adresa lui Hagi, şi cu Ianis, şi cu Gică, care vede în fiul său un fotbalist uriaş. Nu era nevoie.

Nu era nevoie pentru că Băluță a fost sincer, autentic, adevărat, ceva foarte rar în fotbaliști de azi. N-a jignit pe nimeni. Și să fim serioși: Craiova are cea de al doilea mai buna ofensivă in ligă intăi. Gustavo, Băluță și Mitriță au marcat, împreună, 21 de goluri. Burlacu, puștiul care evoluează și la națională de tineret, e rezervă la Craiova și a marcat de cinci ori. Într-un sistem 3-4-3 făcut de Mangia (care personal nu îmi place foarte mult, cred că trebuie să fie o alternativă) are Ianis Hagi ceva de făcut?

Ianis Hagi e un jucător care ar vrea să fie neapărat titular, vrea foarte mult să joace dupa ce a pierdut mai mult spațiu la Firenze. Cine pleacă de la primul 11? Gustavo, cel golgheter? Băluță, capitan cu 8 goluri? Mitriță, primul marcator de la Craiova pe noul stadion, un fotbalist care are două duble în campionat? Pleacă Martic de la dreaptă în mijlocul terenului, lasând fază defensivă mai mult slabă decât deja o este? Venirea lui Ianis Hagi ar putea să-l afecteze pe atmosfera bună că există în lotul Craiovei, până la urmă.

Deci, Băluță are dreptate. Nu trebuie schimbari în acest sens la echipa lui Mangia, nu contează cât de bun e Ianis Hagi său cât de bun tătăl său crede ca este.

Trăim în vremuri foarte mult artificiale. Spre exemplu, urâsc cu fermitate falsitatea lui Neymar, fară opinie, fară personalitate. Fotbaliști de azi de multe ori vorbesc același discurs: „cele trei puncte”, „domnul profesor”, „mister”, „jucam meci de meci”… Toate interviurile de după meci sunt la fel. Nimeni nu vorbește nimic diferit. Nimeni nu vrea să vorbește ce gândește. Nici Băluță nu vorbește diferit. Dar de această dată a vorbit. Sincer, autentic. Împotriva discurselor pasteurizate. Bravo lui. Păcat că și-a cerut scuze.

Acest episod m-a reamințit de fotbaliști brazilieni cu personalitate, care vorbesc ce cred ei. Romário, Edmundo, Renato Gaúcho, Luís Fabiano. Romário e, cu siguranță, cel mai puternic în acest sens.

Cand era în conflict cu Edmundo pentru banderolă de capitan, în 1999-00, jucau cei doi la Vasco. Într-un meci, Romário a rătat o lovitură de la 11 metri, deși Edmundo era marcatorul oficial de penalty-uri la echipa. După aia, Edmundo a făcut o ironie la adresă lui Romário, a spus în presă că Romário era „prințul”, și că președintele Eurico Miranda era „regele”. E bine. În meciul următor, Romário a marcat de două ori, l-a depașit pe Edmundo și a ajuns golgheter la campionatul respectiv. După meciul, a spus: „Astă e, acum sunt toți fericiți: regele, prințul și bufonul”. Această e doar ună dintre cele mai multe ori când Romário a ieșit din un discurs de tradiție.

Când a fost eliminat la un meci cu Atlético Madrid, juca la Barcelona, nu a ezitat: „Simeone e un argentinian. Toți știm cum sunt argentinieni. M-a șutat, am răzbunit, arbitrul a văzut și m-a eliminat.” Ziaristul il-intreabă: „A fost corect?”. Răspunsul: „Arbitrul are dreptate. A fost corect”.

Deci, Băluță n-a făcut nimic greșit, n-a lipsit cu respect niciodată. A spus o opinie, cea cu care sunt de acord. Fotbal are nevoie de sinceritate. Mergem mai departe.

Deixe um comentário

Preencha os seus dados abaixo ou clique em um ícone para log in:

Logotipo do WordPress.com

Você está comentando utilizando sua conta WordPress.com. Sair /  Alterar )

Imagem do Twitter

Você está comentando utilizando sua conta Twitter. Sair /  Alterar )

Foto do Facebook

Você está comentando utilizando sua conta Facebook. Sair /  Alterar )

Conectando a %s