O Craiovano – Un an. Multumesc tuturor si retrospectiv

A trecut exact un an, Craiova a prins viata cu pagini de contextualizare prezentand istoria clubului Universitatea Craiova, cel mai mare idol din istoria clubului si motivele existentei acestui blog. Trei zile mai tarziu, pe data de 13 iulie 2013, a fost publicat primul articol. O retrospectiva a conflictului dintre Mititelu si Olguta la inceputul fondarii clubului CS Universitatea Craiova si inceputul acestei rivalitati. Cum noul club fiind respins de majoritatea suporterilor craioveni, O Craiovano a adoptat initial o linie clara: sprijinul echipei FC Universitatea Craiova. Treptat, romanii au inceput sa cunoasca acest blog si realele intentii a acestei munci: Finalizarea cu un documentar despre conflictele intre CS Universitatea Craiova si FC Universitatea Craiova.

Primele luni ale blogului au fost de contextualizare si tentative de a apropia publicul brazilian dar Romania, in special craiovenii au fost principalii cititori conducand mereu ca si audienta. In 2013 au fost create buletine despre toate jocurile oficiale ale clubului FC Universitatea Craiova, si au fost facute interviurile cu jucatorul Ionut Mirzeanu si cu cel care poarta banderola echipei, Madalin Ciuca. In 2014, O Craiovano a trecut deja la ghidarea mass-mediei din Romania. In ianuarie, cand jucatorul lituanian Nerijus Valskis a fost contractat de CS U Craiova, media din Lituania a confundat cluburile CSU si FCU cand au anuntat transferul. Materia blogului a fost republicata pe site-ul sportiv cu acoperire nationala: Stiri de Sport. Pe 25 ianuarie 2014, O Craiovano a adus un text in limba romana (scris gresit grammatical datorita invatarii auto-didacte greoaie a limbii), pozitia sa clara referitoare la conflictele intre FCU si CS U Craiova.

Cu un mare impact, au inceput sa fie publicate mici “editoriale” in romana in fiecare sambata. De asemenea in ianuarie,, site-ul “Verminosos por Futebol” al jurnalistului Rafael Luis Azevedo, a publicat un material despre munca dezvoltata de O Craiovano. In masura in care opiniile despre cluburi au inceput sa fie si mai impartite si mass-media romana a inceput sa fie ghidata de O Craiovano (toate noutatile legate de blog pot sa fie vazute in sectiunea “ Craiovano por ai”, in partea dreapta a meniului, linia editorial a blogului a inceput sa fie mai moderata, aducand informatii despre FCU si CSU. Cand FCU a luat sfarsit in martie, sectia editorialelor in romana a luat sfarsit. Principala tema a blogului la fel. Venise timpul schimbarii…

Mai diversificat, din aprilie, O Craiovano a adus o serie de continuturi special: Facut in Brazilia, interviuri exclusive cu jucatori brazilieni care actualizeaza sau au jucat in fotbalul romanesc; si Romania Mondiala, o arhiva mare cu toate participarile Romaniei la Cupa Mondiala. Blogul s-a extins si asupra Ligii I si a echipei nationale a Romaniei, fara a pierde din vizor: Craiova. Am intervievat jurnalisti cunoscuti in Romania: cronicarul Stirilor de Sport, Alin Fornade si Emanuel Rosu de la PRO TV si al site-ului si canalului Sport.ro. Rosu este reprezentantul presei romane care a votat in ultimele doua editii ale Balonului de Aur FIFA. Mai mult de atat, am avut materiale cu colectionarul de tricouri din fotbalul romanesc, Fernando Silva, blogul a introdus in presa din Brazilia si Romania, vesti despre transferul lui Jean Chera in Romania si cu un interviu in exclusivitate cu jucatorul despre aceasta etapa a vietii sale. Doresc aici sa multumesc publicului brazilian si in special celui roman, care a imbratisat acest proiect si mereu ma asculta cu atentie. Sunt oameni deosebite. Brazilienilor, le multumesc pentru ca au citit acest blog, pentru ca ati fost interesati de historia conflictului fotbalistic din Craiova si de fotbalul romanesc, in general.

A trecut un an, am creat acest blog pentru o simpla documentare iar acum el are deja un public, o influenta, o credibilitate. Si credeti-ma ca acest lucru este nepretuit pentru un student la journalism. Urmeaza jocul. Mergem in continuare cu O Craiovano. Iar de acum in mai putin de un an, voi fi in Craiova pentru a filma documentarul despre conflictul intre FCU si CSU incheind cursul meu de journalism cu aceasta care va fi lucrarea mea de diploma.

Multumesc tuturor! Hai România.

João Vítor Roberge

Traducerea: Mihai Gageanu

Anúncios

Deixe um comentário

Preencha os seus dados abaixo ou clique em um ícone para log in:

Logotipo do WordPress.com

Você está comentando utilizando sua conta WordPress.com. Sair /  Alterar )

Foto do Google+

Você está comentando utilizando sua conta Google+. Sair /  Alterar )

Imagem do Twitter

Você está comentando utilizando sua conta Twitter. Sair /  Alterar )

Foto do Facebook

Você está comentando utilizando sua conta Facebook. Sair /  Alterar )

w

Conectando a %s